Posted by : Mama Harwisya 01 Mei 2013


Dalam kehidupan seharian yang serba canggih sekarang, kita tertedah dengan kesibukan bekerja. Semuanya perlu bergerak pantas.. Ada juga segelintir yang dah jadi macam robot pulak..semuanya atas bahunya.. Jadi, dengan itu ramai di kalangan kita sering mengadu badan cepat letih,lesu dan tak bermaya untuk memulakan aktiviti keesokan harinya.. Antara Punca Badan Lemah, Letih, Lesu dan Mudah Mengantuk Serta Cara Mengatasinya adalah :


  • Tidak cukup tidur – setiap malam tidur yang disarankan ialah 7-8 jam. Jadikan tidur sebagai prioriti untuk mengembalikan tenaga anda.
  • Tidak cukup tenaga – Makan terlalu sedikit, diet yang keterlaluan juga akan menyebabkan anda lemah. Diet yang seimbang membantu anda untuk mengekalkan tenaga dan juga paras glukosa dalam darah. Apabila paras glukosa dalam darah menjadi rendah, anda akan menjadi lemah dan boleh menyebabkan pitam.
  • Tidak ambil sarapan pagi – Mesti, mesti dan mesti ambil sarapan pagi!! Ambil sarapan yang simple seperti beberapa keping roti atau telur separuh masak. Supaya tenaga anda dapat dibekalkan di waktu pagi. Waktu pagilah anda memerlukan tenaga yang berterusan untuk melakukan kerja.
  • Kurang darah merah (anemia) – Anemia dikalangan perempuan merupakan penyebab utama mereka sering berasa lemah. Ini kerana mereka akan kehilangan darah ketika datang haid. Biasanya tahap besi  ( iron ) dalam darah akan berkurang dan meletakkan mereka dalam keadaan berisiko. Sel darah merah sangat penting untuk membawa oksigen keseluruh organ. Lemah, sesak nafas, sering berdebar-debar, adalah simptom anemia. Pergi berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai simptom-simptom tersebut. Sekiranya disebabkan kurang besi dalam darah, dapatkan iron supplement di klinik-klinik atau makan makanan yang mempunyai kandungan iron yang tinggi seperti daging merah, dan juga kekacang.
  • Tekanan Emosi – Setiap orang pernah mengalami tekanan. Tekanan emosi anda mungkin melihat fizikal juga. Lemah, sakit kepala, hilang selera makan adalah simptom yang sering berlaku akibat tekanan emosi.
  • Terlalu banyak kafein – Kafein membantu anda segar, dan meningkatkan kadar konsentrasi apabila anda mengambil dos yang tidak keterlaluan. Terlalu banyak kafein dalam kopi akan menyebabkan kadar degupan janting bertambah, tekanan darah meningkat dan ada kajian mengatakan terlalu banyak kafein akan menyebabkan anda menjadi lemah. Secara perlahan-lahan turunkan kadar ketagihan anda terhadap kopi. Penurunan secara mendadak menyebabkan anda kembali ketagih dan menyebabkan anda bertambah lemah.
  • Dehidrasi – Mudah lemah mungkin disebabkan anda kurang minum air. Sama ada anda melakukan senaman ataupun bekerja di atas meja, badan anda sangatlah memerlukan air. Apabila anda dahaga, itu bermakna anda dehidrasi.
Untuk anda mengatasi badan yang cepat letih, lesu dan tak bermaya ini, caranya ialah dengan mengambil pemakanan yang sihat setiap hari dan jangan lupa untuk bersenam. Namun, gaya hidup yang sibuk, agak menyulitkan 2 perkara ini dilakukan dengan konsisten setiap hari. Justeru itu, pengambilan supplement adalah pilihan yang paling tepat.

Untuk mengatasi masalah ini, Set Optimum / Set A sangat membantu. Apa yang ada dalam set ini ya?
  • Vitamin C
  • Vitamin B complex
  • Vitalea (Multivitamin terbaik dengan zat besi)

Siapakah Yang Sesuai Mengambil Set ini??
  1. Sesuai untuk semua lelaki dan wanita yang mementingkan kesihatan menyeluruh (termasuk ibu mengandung, ibu menyusu, warga tua dan pelajar).
  2. Sesuai untuk individu yang cepat letih, lesu dan tak bermaya.
  3. Sesuai untuk individu yang kerap demam dan mudah dijangkiti penyakit.
  4. Sesuai untuk individu yang selalu menghadapi tekanan/stress dan mudah mengantuk
  5. Sesuai untuk pelajar bagi meningkatkan fokus dan mengelakkan mengantuk serta mudah letih dalam kelas.
  6. Sangat sesuai untuk individu yang sangat sibuk dan mengamalkan pemakanan yang tidak seimbang.
  7. Sesuai untuk ibu mengandung yang hemoglobin rendah ( low HB), kerana Vitalea mengandungi zat besi yang penting dalam pembentukan sel darah merah.
Dengan itu, sejujurnya saya sendiri merasai perubahan ini dan rasa lebih bertenaga sepanjang hari. Kalau dulu, petang je badan dah mula rasa lemah dan mengantuk. Sekarang ni dah dekat jam 3 pagi pun mata masih segar bugar dan badan pun rasa cergas jer nak menulis blog berkongsi rahsia kesihatan dengan anda semua..Jadi, saya amat syorkan anda untuk mencuba set ini. Bukan sahaja menjadi lebih kuat bertenaga, tetapi juga lebih sihat dan sukar dijangkiti demam atau selsema. Sesungguhnya kesihatan dan badan bertenaga sangatlah tak ternilai harganya.

Untuk mencuba produk ini, sila hubungi saya :

Call / Watsapp : 019-9498728


Add FB saya : Diana Othman untuk chatting secara langsung dengan saya.

Klik Like di FanPage saya: IbuHarwisyaPenyusuanBerjaya untuk mendapatkan DISKAUN HEBAT, PROMOSI TERKINI dan INFO PERCUMA.

Konsultasi PERCUMA hanya untuk customer saya sahaja ya..

Penafian: Segala testimoni / penulisan tentang produk yang dikongsi di laman ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnose atau menyembuhkan apa jua penyakit. Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © Mama Harwisya - Mama Harwisya - Powered by Blogger - Designed by Mama Harwisya 2013 -